Poradna Zahradní skleníky


Autor: | Vloženo: 09.03.2017 000 21:12 | Témata: Poradna Zahradní skleníky

Jak založit skleník jsem začátečník děkuji

  • František Kladiva - LIMES Litomyšl

    František Kladiva - LIMES Litomyšl

    12. března 2017

    Dobrý den, záleží, zda myslíte již od stádia výběru, nebo opravdu vlastní začátek pěstování. Postup výběru a dalších možností je myslím vcelku do hloubky popsán ve článcích: http://abecedazahrady.dama.cz... , http://abecedazahrady.dama.cz... , http://abecedazahrady.dama.cz... , http://abecedazahrady.dama.cz....
    Vlastní začátek pěstování závisí na tom, jaká zemina se nachází v místě skleníku. Pokud není moc kvalitní, je dobré vybrat zeminu do hloubky cca 40 cm, dolů navézt cca 10 cm kvalitního hnoje. Nejlepší samořejmě od koní, podobně však poslouží i od skotu či např. králíků. Na hnůj je dobré dát vrstvu shrabaného listí, případně slímy. Pozor - není zde dobré použít listí z ořešáku, protože je kyselé. Na listé by mělo přijít cca 15 cm kvalitní zeminy, nejlépe kompost, případně jej smíchat s koupenou zahradní zeminou. Postupem času Vám hnůj a listí bude ztrácet svůj objem, je tedy dobré na podzim tuto práci zopakovat, alespoň třeba na části skleníku přidat pod vrchní vrstvu zeminy shrabané listí. Získáte tím velmi kvalitní humus vhodný pro pěstování rostlin.
    Pokud se týká skladby rostlin ve skleníku, záleží to hlavně na Vašich potřebách. Určitě lze už koncem února do skleníku vyset ředkvičky, špenát, případně vysadit sadbu salátu (jeho výsev je v tomto období lepší nechat na odbornících). Po sklizni těchto plodit už můžete prakticky v polovině dubna do skleníku vysazovat rajčata a papriky. Okurky je vhodnější nechat až "po zmrzlých", jsou choulostivější na přimrznutí. V každé případě je však dobré papriky i rajčata v období, kdy hrozí mrazíky, přikrýt zahradní netkanou textilií, která rostliny hodně ochrání.
    Pokud máte na mysli ještě nějaký konkrétní dotaz, na který jsem neodpověděl, klidně napište.
    Přeji krásný den a hlavně hodně pěstitelských úspěchů.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.